Forum www.farma2008.fora.pl Strona Główna www.farma2008.fora.pl
Farma kotów, enjoy ;)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Egzamin bromy pisemny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.farma2008.fora.pl Strona Główna -> I, II, III, IV rok / IV rok / Przedmioty wspólne / Bromatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fenris




Dołączył: 06 Sie 2009
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z akademika
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:09, 24 Sty 2012    Temat postu:

1. Aminokwasy egzogenne u dorosłego człowieka: (nie pamiętam kombinacji, ale były następujące)
tryptofan, prolina, histydyna, arginina...

2. Aminokwas ograniczający wartość odżywczą zbóż:
odp. lizyna

3. Co wchodzi w skład glutenu:
odp. prolamina, glutenina (chyba)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Radosław




Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mrozy
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 13:33, 24 Sty 2012    Temat postu:

13. Bilans azotowy – różnica między całkowitym azotem
spożytym, a całkowitym azotem wydalonym
z organizmu w kale, moczu i pocie

14. Dodatni bilans azotowy – przyjęcie więcej azotu niż wydalenie (kobiety ciężarne, rosnące dzieci, młodzież)

15. Ujemny bilans azotowy – ilość azotu wydalonego przewyższa ilość azotu spożytego (występuje po operacjach, w zaawansowanym raku, przy braku odpowiedniej jakości białka, u osób starszych)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aneta




Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:46, 24 Sty 2012    Temat postu:

46. Kwas erukowy
a stłuszcza serce
b jest jednonienasyc. jest w oleju rzepakowym i należy go jeść
c jednonienasyc, dobry dla serca i wątroby
d nie wolno smażyć na oleju z rzepaku, bo coś tam

47 Eikozanoidy powstają z
tu odp, linolowy,a-linolenowy,arachidonowy

48. Liczba Lea dotyczy.

I póki pamiętam: dzienna dopuszczalna liczba cholesterolu, jak szybko dziąła toksyna botulinowa, jak dziala, clostridium perfringens - beztlenowiec, ile trzeba selenu, namiar selenu to choroba ( i tu wymienione jakieś nazwiska )


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Aneta dnia Wto 13:49, 24 Sty 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paula




Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Biała Podlaska/Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:23, 24 Sty 2012    Temat postu:

16.
Które z węglowodanów są najłatwiej przyswajalne:
a) z pierścieniem piranozowym
b) furanozy bo coś tam
c) z szeregu D bo jest ich najwięcej
d) laktoza bo ma właściwości redukujące

17. Równoważnik fizjologiczny netto dla cukrów: 4

18. Nie pamietam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
niesforna




Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 161
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:49, 24 Sty 2012    Temat postu:

kwas foliowy przy ciazy
selen piewastek bioracy udzial w r.oksydacyjnych
dawka selenu dla chlopcow 9 lat
nadmiar beta karotenu
witamina e - a wiek, spozycie kw tluszcz nasyconych i nienasyc i cos tam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
niesforna




Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 161
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:53, 24 Sty 2012    Temat postu:

tłuszcze palą sie w ogniu węglwodanów - przy niskim spożyciu węglowodanów tłuszcze są niecałkowicie spalane

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KasiaK




Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:05, 24 Sty 2012    Temat postu:

Co ułatwia przyswajanie retinolu:
-białka
-śr.kwaśne
-tłuszcze pokarmowe
-witaminy,np.tokoferole
-kwasy,np.żółciowe

Przyczyny krzywicy,osteoporozy,osteomalacji:
-różne kombinacje z wit.D,Ca,stosunek Ca i Mg, stosunek Ca i P, aktywność tarczycy, aktywność przytarczyc

Jakie są cechy osteoporozy:
-rozmiękczenie kości
-porowatość kości
-zrzeszotnienie
-nadmierny rozwoj tkanki kostnej
-i jakieś jeszcze mozliwości były,nie pamiętam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ola




Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:29, 24 Sty 2012    Temat postu:

22. co wchodzi w skład błonnika pokarmowego? Były wymienione m.in. hemiceluloza, celuloza, pektyny, kutyna, inulina.
23. frakcja rozpuszczalna błonnika pokarmowego
24. wskaż zdanie fałszywe:
a. frakcja rozpuszczalna błonnika jast rozkładana w organizmie przez drobnoustroje, ale bez zysku energetycznego dla człowieka
b. nie pamiętam
c. oba są fałszywe
d. żadne nie jest fałszywe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mag




Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kielce
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:56, 24 Sty 2012    Temat postu:

26.Zbyt małe spożycie węglowodanów może powodować:
a) Nasilony katabolizm białek mięśniowych
b) Zwiększenie ryzyka występowania fenyloketonurii
c) Nasilenie uwalniania Ca z kości
d) Objawiać się zaburzeniami procesu widzenia

27. Powstawanie „kamieni kałowych”
a) Może być wynikiem zaburzeń we wchłanianiu fosforanów
b) Powodowane jest przez zaburzenie flory bakteryjnej bytującej w jelitach
c) Jest wynikiem osłabienia perystaltyki jelit spowodowanej niedostateczną podażą błonnika
d) Chroni śluzówkę jelita grubego przed działaniem czynników kancerogennych

25. nie pamiętam, ale też jakieś z egzaminu z zeszłego roku Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marysia




Dołączył: 19 Cze 2009
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:46, 24 Sty 2012    Temat postu:

10. Równoważnik Atwatera dla białka;
11. Czy przy spożyciu 60g białka w diecie 1200kcal, co daje 20%, ilość spożytego białka jest ok?
12. Zalecane spożycie białka wynosi: a) 2,0-2,5g/kg m.c. b) 0,9-1,0g/kg m.c. i c) xxx


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.farma2008.fora.pl Strona Główna -> I, II, III, IV rok / IV rok / Przedmioty wspólne / Bromatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin