Forum www.farma2008.fora.pl Strona Główna www.farma2008.fora.pl
Farma kotów, enjoy ;)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

egzamin ustny u prof.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.farma2008.fora.pl Strona Główna -> I, II, III, IV rok / IV rok / Przedmioty wspólne / Bromatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
derleta_natalia




Dołączył: 07 Cze 2009
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:24, 22 Sty 2012    Temat postu:

1. cechy racjonalnego żywienia
2.zatrucia pokarmowe
3rola witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
4.jakie związki mozna zaliczyc do substancji obcych przedostajacych sie do zywnosci. co rozumiesz przez zwrot sub.obca
5. wplyw zywnosci na biotransformacje lekow w watrobie
6. choroby wywołane brakiem wit.D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
milena1




Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 17:24, 23 Sty 2012    Temat postu:

Magnez, selen, korzysci i zagrożenia wynikajace z przyjmowania suplementu diety, tłuszcze roślinne a zwierzece, żywnośc a biotransformacja leku<p450> , zwiekszanie trwałosci wywnosci.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
olkaa




Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:00, 23 Sty 2012    Temat postu:

1. Rola żywieniowa węglowodanow.
2. Wpływ zywnosci na wydalanie lekow
3. Przeciwutleniacze syntetyczne
4. Kiedy stosujemy diete wysokobialkowa
5. Jakie związki przechodzą z opakowan do zywnosci
6. Zatrucia bakteryjne


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawael




Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:41, 23 Sty 2012    Temat postu:

1. rola bromatologii w profilaktyce i leczeniu
2. czy zywnosc ma wplyw na stan zdrowia? uzasadnij, podaj przyklady
3. podzial substancji odzywczych
4. rola krzemu
5. co wplywa na wchlanianie lekow
6. mleko krowy a mleko kobiece


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agadąb




Dołączył: 16 Mar 2011
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:46, 24 Sty 2012    Temat postu:

1. Selen
2. Jak wyznacza się ADI
3. Jak można przedłużyć trwałość żywności (konserwanty i p-utleniacze)
4. Jak na zdrowie człowieka wpływają pestycydy chloroorganiczne
5. Interakcje lek-żywność na poziomie metabolizmu (cytochrom P450)
6. Naturalne substancje nieodżywcze dodawane do żywności.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawmol1




Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 216
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 14:18, 24 Sty 2012    Temat postu:

1.jak wykorzystasz bromatologie w opiece farmaceutycznej
2. różnica miedzy wartością odżywczą a energetyczną
3.rola tłuszczów
4. mikroelementy wpływajace na rozrodczosc
5. wymienic leki których wykorzystanie moze byc opznione/zmniejszone przez zywnosc + uzasadnienie
5. wspolczense poglady na azotany i azotyny w żywnosci


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dorota Wlazło




Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:42, 24 Sty 2012    Temat postu:

1) Niedobory wapnia
2) Słodziki
3) suplementy + przykłady
4) Mikotoksyny + występowanie
5) Racjonalne żywienie
6) choroba piekących stóp
7) nuklidy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dorota Wlazło dnia Wto 17:42, 24 Sty 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawelkoz




Dołączył: 25 Wrz 2011
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:57, 24 Sty 2012    Temat postu:

1. Substancje dodatkowe a alergia pokarmowa
2. Środki fizyczne w konserwacji żywności
3. Jakich produktów żywnościowych nie wolno barwić?
4. Flawonoidy i ich znaczenie w chorobach cywilizacyjnych
5. Jak się wyznacza ADI?
6. Fosforany jako substancje dodatkowe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasia Gawłowska




Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 198
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:06, 26 Sty 2012    Temat postu:

1. Niezbędne mikroelementy - wymienić, krótko o nich i gdzie znajdziemy je wszystkie - nasiona( rośliny strączkowe, orzechy, zboża)
2. Naturalne składniki nie posiadające właściwości odżywczych - chodzi o błonnik, które obniżają cholesterol (rozpuszczalne) co absorbują itd.
3. Rożnice w objawach zatrucia Salmonella, gronkowcem, Clostridium botulinum, gdzie najdzesciej je znajdujemy (pierwsze 2 w lodach, Salmonella jajka kacze, Clostridium mięcho)
4. Okres karencji
5. Wpływ nieprawidłowej diety na organizm
6. Bromatologia znaczenie
7. Alergie pokarmowe jakie zwiazki lub produkty powodują alergie.

Nie odpowiadałam na pyt 5 i 6, polecam duże kartki z zestawami i z dopisanymi pytaniami bo są wg mnie łatwiejsze. Razz
6. Bromatologia - zadadania


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gonia.




Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Halinów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:03, 01 Lut 2012    Temat postu:

Dorzucam newsy i ciekawostki od profesora:
-suplementy diety- suple sa traktowane w polskim prawie jak żywnośc, wystarczy tylko oświadczyc przed GISem,że sie je produkuje i nie trzeba udowadniac ich składu, producenci czesto oszukują, moge sie tam znajdować subst alergizujące, groźny aspekt przedawkowania, interakcji z lekami, np. suple roslinne: dziurawiec : z antykoncepcja hormonalna, nadcisnieniowymi, p/cholesterowymi, po walerianie np nie powinno sie prowadzic samochodu, liscie senesu uszkadzaja nerki itd

-tłuszcze-pytał sie dokladnie jakie są oleje, jakie nadaja sie do smażenia jakie nie i dlaczego, czym najlepiej smazyć, - tak wiec, wazny jest stosunek nasycone: 1 =: wielo = , który reszta jest zawsze podawany na opakowaniu oleju, najgorzej sie utleniaja nasycone wiec: a najwiecej nasyconych ma smalec słonina, ale duzym - jest wystepujacy w nich cholesterol, dlatego ozywa sie o. roslinych z duza iloscia 1-nienasyconych bo trudniej sie utl od wielonienasyc. : wiec najlepszy jest o.rzepakowy oliwa z oliwek, a nie nadaje np. słonecznikowy i lniany
I uwaga jakie pytania prof.zadaje, raz pyta sie o tłuszcze najlepsze do smazenia, a potem o oleje i znowu o tłuszcze. [tłuszcze to słonina + oleje wiec odp: smalec/o.rzepakowy]

i pytanie mistrz: FRYTOL . kojarzy sie z frytkami:) i chodzi o olej stosowany w mcdonaldzie do smazenia frytek,na którym koncern zrobił miliony, zawiera specjalna mieszanke oleju (kokosowego, palmowego) z duza iloscia nasyconychKT, wiec mozna na nim smazyc nawet tydzien i nie jełczeje [cud miód malina.]

opieka farmaceutyczna- chciał usłyszec,że pacjeci nie potrafia czytac ulotek dodawanych do leków i my mamy im to uświadamiać [no odkrył chłopak Ameryke]

nitrozaminy- czemu w peklowaniu stosujemy azotany, skoro sa takie złe? odp. kw azotowy stosowany jest jako konserwant o d bakteriobojczym na C.botulinum, czemu nie inny? bo jest najskuteczniejszy. wybieramy mniejsze zło, przed nitrozaminami mozemy sie bronic dostrczajac odp dawke p/utl gł witC

haccp- kto wymyslił, oczywiście jak wszystko amerykanie, dokladniej NASA, haccp było uzyte do produkcji zywnosci dla astronautów

do pytania o minrały potrzebne do rozrodu zagadał tez o potrzebnych wit


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.farma2008.fora.pl Strona Główna -> I, II, III, IV rok / IV rok / Przedmioty wspólne / Bromatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin