 |
www.farma2008.fora.pl Farma kotów, enjoy ;)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
derleta_natalia
Dołączył: 07 Cze 2009
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Nie 14:24, 22 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1. cechy racjonalnego żywienia
2.zatrucia pokarmowe
3rola witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
4.jakie związki mozna zaliczyc do substancji obcych przedostajacych sie do zywnosci. co rozumiesz przez zwrot sub.obca
5. wplyw zywnosci na biotransformacje lekow w watrobie
6. choroby wywołane brakiem wit.D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
milena1
Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pon 17:24, 23 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Magnez, selen, korzysci i zagrożenia wynikajace z przyjmowania suplementu diety, tłuszcze roślinne a zwierzece, żywnośc a biotransformacja leku<p450> , zwiekszanie trwałosci wywnosci.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
olkaa
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pon 18:00, 23 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1. Rola żywieniowa węglowodanow.
2. Wpływ zywnosci na wydalanie lekow
3. Przeciwutleniacze syntetyczne
4. Kiedy stosujemy diete wysokobialkowa
5. Jakie związki przechodzą z opakowan do zywnosci
6. Zatrucia bakteryjne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pawael
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pon 18:41, 23 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1. rola bromatologii w profilaktyce i leczeniu
2. czy zywnosc ma wplyw na stan zdrowia? uzasadnij, podaj przyklady
3. podzial substancji odzywczych
4. rola krzemu
5. co wplywa na wchlanianie lekow
6. mleko krowy a mleko kobiece
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agadąb
Dołączył: 16 Mar 2011
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 13:46, 24 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1. Selen
2. Jak wyznacza się ADI
3. Jak można przedłużyć trwałość żywności (konserwanty i p-utleniacze)
4. Jak na zdrowie człowieka wpływają pestycydy chloroorganiczne
5. Interakcje lek-żywność na poziomie metabolizmu (cytochrom P450)
6. Naturalne substancje nieodżywcze dodawane do żywności.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pawmol1
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 216
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 14:18, 24 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1.jak wykorzystasz bromatologie w opiece farmaceutycznej
2. różnica miedzy wartością odżywczą a energetyczną
3.rola tłuszczów
4. mikroelementy wpływajace na rozrodczosc
5. wymienic leki których wykorzystanie moze byc opznione/zmniejszone przez zywnosc + uzasadnienie
5. wspolczense poglady na azotany i azotyny w żywnosci
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dorota Wlazło
Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 17:42, 24 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1) Niedobory wapnia
2) Słodziki
3) suplementy + przykłady
4) Mikotoksyny + występowanie
5) Racjonalne żywienie
6) choroba piekących stóp
7) nuklidy
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Dorota Wlazło dnia Wto 17:42, 24 Sty 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pawelkoz
Dołączył: 25 Wrz 2011
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 21:57, 24 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1. Substancje dodatkowe a alergia pokarmowa
2. Środki fizyczne w konserwacji żywności
3. Jakich produktów żywnościowych nie wolno barwić?
4. Flawonoidy i ich znaczenie w chorobach cywilizacyjnych
5. Jak się wyznacza ADI?
6. Fosforany jako substancje dodatkowe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kasia Gawłowska
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 198
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Czw 15:06, 26 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1. Niezbędne mikroelementy - wymienić, krótko o nich i gdzie znajdziemy je wszystkie - nasiona( rośliny strączkowe, orzechy, zboża)
2. Naturalne składniki nie posiadające właściwości odżywczych - chodzi o błonnik, które obniżają cholesterol (rozpuszczalne) co absorbują itd.
3. Rożnice w objawach zatrucia Salmonella, gronkowcem, Clostridium botulinum, gdzie najdzesciej je znajdujemy (pierwsze 2 w lodach, Salmonella jajka kacze, Clostridium mięcho)
4. Okres karencji
5. Wpływ nieprawidłowej diety na organizm
6. Bromatologia znaczenie
7. Alergie pokarmowe jakie zwiazki lub produkty powodują alergie.
Nie odpowiadałam na pyt 5 i 6, polecam duże kartki z zestawami i z dopisanymi pytaniami bo są wg mnie łatwiejsze.
6. Bromatologia - zadadania
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gonia.
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa/Halinów Płeć:
|
Wysłany: Śro 13:03, 01 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Dorzucam newsy i ciekawostki od profesora:
-suplementy diety- suple sa traktowane w polskim prawie jak żywnośc, wystarczy tylko oświadczyc przed GISem,że sie je produkuje i nie trzeba udowadniac ich składu, producenci czesto oszukują, moge sie tam znajdować subst alergizujące, groźny aspekt przedawkowania, interakcji z lekami, np. suple roslinne: dziurawiec : z antykoncepcja hormonalna, nadcisnieniowymi, p/cholesterowymi, po walerianie np nie powinno sie prowadzic samochodu, liscie senesu uszkadzaja nerki itd
-tłuszcze-pytał sie dokladnie jakie są oleje, jakie nadaja sie do smażenia jakie nie i dlaczego, czym najlepiej smazyć, - tak wiec, wazny jest stosunek nasycone: 1 =: wielo = , który reszta jest zawsze podawany na opakowaniu oleju, najgorzej sie utleniaja nasycone wiec: a najwiecej nasyconych ma smalec słonina, ale duzym - jest wystepujacy w nich cholesterol, dlatego ozywa sie o. roslinych z duza iloscia 1-nienasyconych bo trudniej sie utl od wielonienasyc. : wiec najlepszy jest o.rzepakowy oliwa z oliwek, a nie nadaje np. słonecznikowy i lniany
I uwaga jakie pytania prof.zadaje, raz pyta sie o tłuszcze najlepsze do smazenia, a potem o oleje i znowu o tłuszcze. [tłuszcze to słonina + oleje wiec odp: smalec/o.rzepakowy]
i pytanie mistrz: FRYTOL . kojarzy sie z frytkami:) i chodzi o olej stosowany w mcdonaldzie do smazenia frytek,na którym koncern zrobił miliony, zawiera specjalna mieszanke oleju (kokosowego, palmowego) z duza iloscia nasyconychKT, wiec mozna na nim smazyc nawet tydzien i nie jełczeje [cud miód malina.]
opieka farmaceutyczna- chciał usłyszec,że pacjeci nie potrafia czytac ulotek dodawanych do leków i my mamy im to uświadamiać [no odkrył chłopak Ameryke]
nitrozaminy- czemu w peklowaniu stosujemy azotany, skoro sa takie złe? odp. kw azotowy stosowany jest jako konserwant o d bakteriobojczym na C.botulinum, czemu nie inny? bo jest najskuteczniejszy. wybieramy mniejsze zło, przed nitrozaminami mozemy sie bronic dostrczajac odp dawke p/utl gł witC
haccp- kto wymyslił, oczywiście jak wszystko amerykanie, dokladniej NASA, haccp było uzyte do produkcji zywnosci dla astronautów
do pytania o minrały potrzebne do rozrodu zagadał tez o potrzebnych wit
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|