Forum www.farma2008.fora.pl Strona Główna www.farma2008.fora.pl
Farma kotów, enjoy ;)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

egzamin ustny u prof.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.farma2008.fora.pl Strona Główna -> I, II, III, IV rok / IV rok / Przedmioty wspólne / Bromatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mlun




Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Skądinąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 14:29, 18 Sty 2012    Temat postu:

A jak ze zdawalnością do tej pory? Da się tego nie zdać? Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kukka
Administrator



Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 448
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:37, 18 Sty 2012    Temat postu:

Chyba nie da Wink Jeśli tylko cokolwiek potrafisz powiedzieć Smile Sam profesor mówił, że nie lubi stawiać słabych ocen (czyt. czegokolwiek poniżej 5).

A oto moje wrażenia:
Egzamin i pan profesor bardzo bardzo bardzo pozytywnie (w przeciwieństwie do !#%$#! syntez). Mój zestaw pytań (jak dla mnie zestaw marzeń - żadnych pomyłkogennych witamin ani mikro-, makroelementow):
1. Pestycydy fosfoorganiczne - jak działają na org. ssaków i insektów
2. Zanieczyszczenie rtęcią (i tu ciekawostka - najwięcej rtęci akumulują duże mięsożerne ryby, jak tuńczyk)
3. Mikotoksyny
4. Radionuklidy
5. Sztuczne słodziki (pytanie cud miód, a jak jeszcze się poda dla nich ADI to już w ogóle profesor jest w siódmym niebie)
6. Co nam złego robią pozostałości antybiotyków.
7. Jak się bada subst. dodatkowe przed wypuszczeniem na rynek (to pytanie mi odpuścił).

Powodzenia!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magda Cy.




Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:36, 18 Sty 2012    Temat postu:

1. Miedz - wystepowanie, rola, objawy niedoboru
2. Omów substancje obce występujące w pożywieniu
3. Witaminy przeciwutleniające - rola, występowanie, niedobory
4. Rola błonnika - w profilaktyce i w leczeniu
5. Substancje energetyczne
6. Omega-3 i omega-6.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kurt




Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:30, 18 Sty 2012    Temat postu:

Pani z biblioteki kazała przekazać pannom Plonie i Żołek, że są dla nich już egzemplarze Gertiga, które zamawiały. Przekażcie im tą wiadomość.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Benek




Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 13:38, 19 Sty 2012    Temat postu:

to ja też zapodam:

1. przechodzenie substancji z opakowań do żywności
2. rola węglowodanów
3. zakażenia bakteryjne
4. wymienić przeciwutleniacze syntetyczne i powiedzieć do czego są używane
5. żywność a wydalanie leków z organizmu
6. dieta wysokobiałkowa w lecznictwie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
żołken




Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:01, 19 Sty 2012    Temat postu:

dzięki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dorota77




Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:52, 19 Sty 2012    Temat postu:

1. Magnez - rola, źródła, zapotrzebowanie (koniecznie chciał usłyszeć o wodzie mineralnej jako źródle)
2. Choroby z niedoboru wit. gr. B
3. Mydła inwertowe (i dlaczego są szkodliwe, jeśli dostaną się do żywności. bo niby zmieniają przepuszczalność błon kom. i że jako środki myjące aparaturę ciężko je wypłukać szczególnie z jakichś rur itp. Smile )
4. Ocena stanu żywienia
5. Wzbogacanie żywności (czyli o żywności funkcjonalnej, parę przykładów i tyle)
6. Dlaczego sokiem z grejpfruta nie należy popijać niektórych leków.
Zdawałyśmy we cztery. Siedziałyśmy tylko ok. 2 h. Mnie zapytał o odp. na pyt. 1, 2, 3, 5. Niektóre sie powtarzały w naszych zestawach.
Ogólnie wrażenia bardzo na plus. Prof. miły, pytań dodatkowych nie za dużo jeśli się ma rozległy temat. Powodzenia całej reszcie Smile Dziś na pewno w dwóch turach zdali wszyscy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
horsean




Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:10, 19 Sty 2012    Temat postu:

1.Antywitaminy- no coment
2.Naturalne dodatki do żywności nie dostarczające wartości odżywczych- pamiętać o błonniku
3.Czym najlepiej popijać leki- nawiązanie do flawonoidów z soku grejfrutowego
4.Takie samo jak koleżanki wyżej 3 pyt
5. Chlorowane difenyle- największa kumulacja w rybach z Bałtyku, występuje środki impregnacyjne i płyn transformatorowy
6.Cu i Zn- do cynku pestki dyni
Mnie zapytał o pyt poza 4, bo miała je koleżanka wcześniej. Prof ok, ale trzeba zwrócić szczególną uwagę na interakcje leki jedzenie, Se, NNKT, kw omega 6 i 3, bo to jego koniki, często się powtarzają i nieźle z tego magluje. Chyba zdają wszyscy jak do tej pory, skala ocen 3-5. Powodzenia!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mlun




Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Skądinąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:41, 20 Sty 2012    Temat postu:

1. Porównać zatrucia Salmonellą i C. botulinum
2. Leki, których biodostępność jest zwiększona przy podaniu razem z pożywieniem
3. Substancje odżywcze zwiększające/zmniejszające biotransformację leków
4. Skażenie radioaktywne żywności
5. Pozostałość antybiotyków w żywności
6. Substancje mutagenne powstające podczas przetwarzania żywności
7. Dieta wysokobiałkowa

Nie odpowiadałem na 5, bo się powtórzyło, 2 i 3 skleił w jedno. Jest naprawdę spoko. Jak czegoś nie wiesz, to się dowiesz od profesora. 4 osoby, 2,5 godziny. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
meri




Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:30, 20 Sty 2012    Temat postu:

1. Rola chromu.
2. Jełczenie tłuszczów - czynnik wywołujące, przebieg procesu.
3. Polichlorowane bifenyle i trifenyle
4. Zakażenia żywności wywołane przez bakterie.
5. Fenyloketonuria. Dieta osób chorych na fenyloketonurię.
6. Czy sposób żywienia wpływa na zdrowie? uzasadnij.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.farma2008.fora.pl Strona Główna -> I, II, III, IV rok / IV rok / Przedmioty wspólne / Bromatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin