 |
www.farma2008.fora.pl Farma kotów, enjoy ;)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mlun
Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Skądinąd Płeć:
|
Wysłany: Śro 14:29, 18 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
A jak ze zdawalnością do tej pory? Da się tego nie zdać?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kukka
Administrator
Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 448
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Śro 16:37, 18 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Chyba nie da Jeśli tylko cokolwiek potrafisz powiedzieć Sam profesor mówił, że nie lubi stawiać słabych ocen (czyt. czegokolwiek poniżej 5).
A oto moje wrażenia:
Egzamin i pan profesor bardzo bardzo bardzo pozytywnie (w przeciwieństwie do !#%$#! syntez). Mój zestaw pytań (jak dla mnie zestaw marzeń - żadnych pomyłkogennych witamin ani mikro-, makroelementow):
1. Pestycydy fosfoorganiczne - jak działają na org. ssaków i insektów
2. Zanieczyszczenie rtęcią (i tu ciekawostka - najwięcej rtęci akumulują duże mięsożerne ryby, jak tuńczyk)
3. Mikotoksyny
4. Radionuklidy
5. Sztuczne słodziki (pytanie cud miód, a jak jeszcze się poda dla nich ADI to już w ogóle profesor jest w siódmym niebie)
6. Co nam złego robią pozostałości antybiotyków.
7. Jak się bada subst. dodatkowe przed wypuszczeniem na rynek (to pytanie mi odpuścił).
Powodzenia!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magda Cy.
Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mińsk Mazowiecki Płeć:
|
Wysłany: Śro 21:36, 18 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1. Miedz - wystepowanie, rola, objawy niedoboru
2. Omów substancje obce występujące w pożywieniu
3. Witaminy przeciwutleniające - rola, występowanie, niedobory
4. Rola błonnika - w profilaktyce i w leczeniu
5. Substancje energetyczne
6. Omega-3 i omega-6.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kurt
Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Śro 22:30, 18 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Pani z biblioteki kazała przekazać pannom Plonie i Żołek, że są dla nich już egzemplarze Gertiga, które zamawiały. Przekażcie im tą wiadomość.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Benek
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 13:38, 19 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
to ja też zapodam:
1. przechodzenie substancji z opakowań do żywności
2. rola węglowodanów
3. zakażenia bakteryjne
4. wymienić przeciwutleniacze syntetyczne i powiedzieć do czego są używane
5. żywność a wydalanie leków z organizmu
6. dieta wysokobiałkowa w lecznictwie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
żołken
Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 16:01, 19 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
dzięki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorota77
Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 17:52, 19 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1. Magnez - rola, źródła, zapotrzebowanie (koniecznie chciał usłyszeć o wodzie mineralnej jako źródle)
2. Choroby z niedoboru wit. gr. B
3. Mydła inwertowe (i dlaczego są szkodliwe, jeśli dostaną się do żywności. bo niby zmieniają przepuszczalność błon kom. i że jako środki myjące aparaturę ciężko je wypłukać szczególnie z jakichś rur itp. )
4. Ocena stanu żywienia
5. Wzbogacanie żywności (czyli o żywności funkcjonalnej, parę przykładów i tyle)
6. Dlaczego sokiem z grejpfruta nie należy popijać niektórych leków.
Zdawałyśmy we cztery. Siedziałyśmy tylko ok. 2 h. Mnie zapytał o odp. na pyt. 1, 2, 3, 5. Niektóre sie powtarzały w naszych zestawach.
Ogólnie wrażenia bardzo na plus. Prof. miły, pytań dodatkowych nie za dużo jeśli się ma rozległy temat. Powodzenia całej reszcie Dziś na pewno w dwóch turach zdali wszyscy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
horsean
Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 22:10, 19 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1.Antywitaminy- no coment
2.Naturalne dodatki do żywności nie dostarczające wartości odżywczych- pamiętać o błonniku
3.Czym najlepiej popijać leki- nawiązanie do flawonoidów z soku grejfrutowego
4.Takie samo jak koleżanki wyżej 3 pyt
5. Chlorowane difenyle- największa kumulacja w rybach z Bałtyku, występuje środki impregnacyjne i płyn transformatorowy
6.Cu i Zn- do cynku pestki dyni
Mnie zapytał o pyt poza 4, bo miała je koleżanka wcześniej. Prof ok, ale trzeba zwrócić szczególną uwagę na interakcje leki jedzenie, Se, NNKT, kw omega 6 i 3, bo to jego koniki, często się powtarzają i nieźle z tego magluje. Chyba zdają wszyscy jak do tej pory, skala ocen 3-5. Powodzenia!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mlun
Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Skądinąd Płeć:
|
Wysłany: Pią 17:41, 20 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1. Porównać zatrucia Salmonellą i C. botulinum
2. Leki, których biodostępność jest zwiększona przy podaniu razem z pożywieniem
3. Substancje odżywcze zwiększające/zmniejszające biotransformację leków
4. Skażenie radioaktywne żywności
5. Pozostałość antybiotyków w żywności
6. Substancje mutagenne powstające podczas przetwarzania żywności
7. Dieta wysokobiałkowa
Nie odpowiadałem na 5, bo się powtórzyło, 2 i 3 skleił w jedno. Jest naprawdę spoko. Jak czegoś nie wiesz, to się dowiesz od profesora. 4 osoby, 2,5 godziny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
meri
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 23:30, 20 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
1. Rola chromu.
2. Jełczenie tłuszczów - czynnik wywołujące, przebieg procesu.
3. Polichlorowane bifenyle i trifenyle
4. Zakażenia żywności wywołane przez bakterie.
5. Fenyloketonuria. Dieta osób chorych na fenyloketonurię.
6. Czy sposób żywienia wpływa na zdrowie? uzasadnij.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|